اختلالات شناختی به هرگونه اختلالی اطلاق میشود که کارکردهای شناختی فرد را بهمیزان قابل توجهی مختل میکند تا جایی که بدون درمان نمیتواند کارکرد طبیعی و معمولی در جامعه داشته باشد. بیماری آلزایمر، مشهورترین بیماری ناشی از اختلالات شناختی است. این اختلالات معمولا بهآرامی و ملایم شروع شده اما پیشرفت میکنند تا جایی که کیفیت زندگی فرد را به میزان قابل توجهی تحت تاثیر قرار میدهند
اختلالات شناختی (Cognitive Disorders – CDs)، که گاهی بهعنوان اختلالات عصبی-شناختی نیز شناخته میشوند، به مجموعهای از اختلالات و بیماریهای عصبی اشاره دارند که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم با ایجاد اختلال در عملکرد شناختی و ادراکی سیستم عصبی، موجب ایجاد آشفتگی در آگاهی فرد نسبت به خود و جهان پیرامون میشوند. این اختلالات میتوانند ناهنجاریهای رفتاری خاصی را به همراه داشته و بهشدت بر زندگی فردی و اجتماعی فرد بیمار تاثیر بگذارند.
این دسته از اختلالات روان که به توانایی مغز در به یادآوری و پردازش اطلاعات مربوط هستند، بر نحوهی تفکر و سطوح مختلف شناخت و در درجه اول به تواناییهای شناختی از جمله یادگیری، حافظه، درک و حل مسئله آسیب می زنند.
مشکل در یادگیری اطلاعات جدید، اختلال در حافظه کوتاه مدت و سایر مشکلات شناختی نمونههای معمول علایم ابتلا به انواع اختلالات شناختی هستند، اما علایم میتواند بسته به نوع اختلال و فاکتورهای مختلف متفاوت باشند.
اختلالات شناختی، تنها منعکسکنندهی وجود مشکل در یک یا چند حوزهی شناختی نبوده، بلکه معمولاً با نشانههای رفتاری همراه میشوند. این اختلالات نمونهای از ارتباط پیچیده بین نورولوژی، طب داخلی و روانپزشکی است، که منجر به اختلال شناختی شده و با نشانههای رفتاری نیز همراه میشوند.
۴ دسته اصلی اختلال شناختی عبارتند از:
روان آشفتگی – Delirium
زوال عقل – Dementia
اختلال حافظه و یادگیری – Amnestic disorders
سایر انواع اختلالات شناختی – Others
کودکان مبتلا به اختلال شناختی در کودکان در چند حوزه شناختی دچار ناتوانی هستند هرچند که این اختلالات بسیار گسترده بوده و متاسفانه به خوبی در بین افراد جامعه درک نمی شوند. نبود اطلاعات مناسب و کافی باعث بروز مشکل برای کودکان و والدین ان ها می شود.
شناخته شده ترین اختلال شناختی در کودکان
عقب ماندگی ذهنی،اوتیسم،اختلال دوقطبی،پردازش مرکز شنوایی، سندروم داون، سندروم ایکس شکننده، فلج مغزی، سندروم لاندو، اختلال یادگیری، فنیل کتونوری، سندروم پرادر ویلی، اختلال تشنج،تاخیر در گفتار و صحبت کردن، اختلالات یادگیری مناسب سن، حافظه ضعیف و عدم توانای در درک مفاهیم شامل اختلال شناختی در کودکان است. و…. اشاره کرد
ما در کلینیک غنای تاب اوری تمرکز بر شناسایی و درمان اختلالات یادگیری و نقص توجه،مشکلات گفتار و کلامی،حافظه ضعیف می باشد.
زمان اختلال شناختی در کودکان
اختلال شناختی در کودکان در هر سن و سالی امکان دارد رخ دهد ولی زمان به پایان رسیدن این بیماری ها مشخص نیست و امکان دارد تا اخر زندگی فرد برخی از این اختلالات همراه او باشند.
چکلیست نکات مراقبتی
✔️ مراجعه به متخصص رشد و مغز و اعصاب کودکان
✔️ استفاده از خدمات گفتاردرمانی و کاردرمانی
✔️ تنظیم برنامه آموزشی مناسب برای نیازهای خاص کودک
✔️ استفاده از روشهای تقویت مهارتهای اجتماعی
✔️ ارائه حمایت عاطفی و روانی به کودک
✔️ استفاده از تجهیزات کمکی مانند وسایل شنوایی و بینایی در صورت نیاز
✔️ پایش پیشرفت کودک با کمک متخصصان
.